LinuxCNC

Rövid rendszerintegrálási folyamatot követően bármilyen szervo vezérelt gép és környezete irányítható a General Mechatronics mozgásvezérlő rendszerrel. A rendszerünkkel költség-hatékonyan és legegyszerűbben építhető ki egy komplex ipari vezérlés, mivel a széles körben elterjedt és nyílt forráskódú LinuxCNC szoftveren és felhasználói felületen alapszik.

Felhasználói felület - LinuxCNC & PC

A LinuxCNC egy nyílt forráskódú GNU/Linux szoftver rendszer amely NC vezérlést valósít meg PC alapú platformon.

Valós idejű kiterjesztéssel használ Linux kernelt (RTAI or RTLinux), és 9 tengelyig hajt meg gépeket, G-kód (RS-274NGC) alapján.

A gép további egységeit is irányítja, mint például a hűtés, szerszám-hossz mérés vagy szerszámcsere.

Számos grafikus felhasználói felülettel rendelkezik, több féle alkalmazáshoz, mint például érintőkijelzős felhasználás vagy interaktív fejlesztés.

A program utasításkészlete tartalmaz szerszám korrekciókat, eszterga menetelést, szinkronizált mozgást sok tengelyes gép esetén, adaptív előtolást, előtolás túlhajtást, és konstans előtolást.

Egyszerű konfiguráció

A linuxCNC HAL-t ((Hardware Abstraction Layer - Hardver leíró réteg) használ a funkciók és a vezérlés egyes elemeinek összeköttetésére, így nincs szükség programozásra és a szoftver újrafordítására. A HAL segítségével számos bonyolultabb alkalmazás is építhető megőrizve a rugalmasságot. Tetszőleges hardver elemeket köthetünk össze funkciókkal, vezérlőjelekkel, így meghajtva léptető- vagy szervomotorokat, reléket, mágnes-szelepeket, és további aktuátorokat.

A LinuxCNC nem csak derékszögű koordinátás robotok meghajtására használható, egyedi kinematika is implementálható. Számos - már implementált - kinematika közül választhatunk, melyeket csupán paraméterezni kell az adott robot meghajtásához, mint például SCARA, PUMA vagy Stewart platformok.

PLC funkciók

A LinuxCNC tartalmaz még egy PLC funkciókat ellátó modult, amelyek bonyolultabb rendszerek kiépítésekor használhatóak jól. A PLC szoftver az ugyancsak nyílt forráskódú Classicladder programon alapszik, és a valósidejű környezetben fut.

A rendszerünk széleskörű PLC megoldásokat kínál a moduláris hardver elemeivel, amelyek RS485 buszra fűzhetők fel.


Rendszer felépítése

A legtöbb rendszer egy beágyazott PC-ből áll, amely a mi PCI kártyánkon és a hozzá tartozó hardver modulokon keresztül kapcsolódik a gép szervóihoz, szenzorjaihoz és aktuátoraihoz. A nyílt forráskódú, PC alapú LinuxCNC könnyedén konfigurálható a különböző rendszerekhez.

Servo interfész - 6 tengely / PCI kártya

Hat tengely számára van csatlakozó a PCI kártya belső élén inkrementális vagy analóg szervók hajtására. Négy féle DIN sine rögzíthető AXIS modul áll rendelkezésre, amelyekből költséghatékonyan hét különböző szervo-konfiguráció állítható össze. Az adott interfész a szükséges modulok helyes összeköttetésével valósítható meg A CAN buszon kommunikáló digitális szervo vezérlők a kártya jobb felső sarkán lévő CAN interfészhez köthetők.

Általános felhasználású I/O - 4 x 8 vonal és 20 vonal optoleválasztott

Négyszer nyolc általános felhasználású I/O vonal található a kártya felső élén, szabványos szalagkábel csatlakozókon. Ezek a vonalak konfigurálhatóak a LinuxCNC-ben bármilyen tetszőleges felhasználásra. Húsz további optoleválasztott bemenet található egy 2x13 pólusú szalagkábel csatlakozón, ide direktbe köthetők a tengelyenkénti három végállás és homing szenzorok, illetve két E-stop bemenet.

PLC funkciók - RS485 buszon keresztül

A PCI kártya I/O és funkció bővítésére különböző féle DIN sínre rögzíthető optoleválasztott modulok köthetőek sorba RS485 buszra. Összesen maximum 16 modul köthető a buszra.


Szervo-modulok csatlakoztatása

Kis méretű DIN sínre rögzíthető modulok biztosítják a különböző féle szervo-modulok egyszerű csatlakozását. Számos különböző rendszer állítható össze: analóg szervo modulok, amelyeknek feszültség referencia bemenetük van, inkrementális rendszerek, amelyeknek Lépés/Irány (Step/Dir), Előre/Hátra (CW/CCW), vagy qvadráns (A/B) bemente van. Illetve CAN buszon kommunikáló szervók, amelyekhez akár használhatunk egy hagyományos enkóderjel visszacsatolást is.

Analóg rendszer, enkóder visszacsatolással:

Inkrementális rendszer, enkóder visszacsatolással és differenciális kimenettel:

Inkrementális rendszer, enkóder visszacsatolással és TTL kimenettel:

Inkrementális rendszer, differenciális kimenettel:

Inkrementális rendszer, TTL kimenettel:

Abszolút, digitális (CAN-busz alapú) rendszer:

Abszolút, digitális (CAN-busz alapú) rendszer, hagyományos enkóder visszacsatolással:


PRS485 bővítő modulok

Ezek a modulok a PCI kártya I/O és funkció RS485-buszon keresztüli bővítésére készültek.

8-csatornás kimeneti relé modul

A kimeneti relé modul nyolc NO-NC relét biztosít egy-egy hárompólusú sorkapocsra kötve relénként.

8-csatornás bemeneti modul

Nyolc optoleválasztott bemenetet biztosít.

8-csatornás ADC és 4-csatornás DAC modul

A DAC és ADC modul tartalmaz egy optoleválasztott 4 csatornás digitál-analóg konvertert, és egy optoleválasztott nyolc csatornás analóg-digitál konvertert.

Tanítópult modul

A tanítópult modulon nyolc nyomógomb bemenet, egy 6 csatornás ADC, joystick vagy potenciométerek számára, és egy qvadráns enkóder bemenet található.

A modulok csatlakozatása

A modulok soros topológiába köthetők a buszra, lezáró ellenállásokkal a busz végén. A busz első eleme a PCI kártya, az utolsó pedig a busz legvégén lévő modul.

Automatikus modul felismerés

Minden a buszra kötött modult automatikusan észlel a PCI kártya. Indítás közben a LinuxCNC driver automatikusan betölti az elérhető modulok által nyújtott pin-eket és paramétereket.

A modulok tápellátása

Minden modul optikailag leválasztott a buszról, így van egy busz által táplált része, és egy külső, a vezérelt környezettől kapott tápja. Kivéve a tanítópult modul, amelyre rend szerint csak kezelőeszközök köthetők.

Loading...